Blogposts

Blog

Geplaatst op zaterdag 09 april 2011 @ 12:29 door Mies10 , 700 keer bekeken

Cesar's Way

 

Hoe rehabiliteert Cesar zijn honden? Hij heeft enkele basisprincipes die hij altijd gebruikt!

 

Honden communiceren via energie. Ook wij communiceren met onze honden via energie, alleen hebben wij dat lang niet altijd (meer) door! Als jij nerveus, bang of opgewonden bent zal jou hond dat oppikken mogelijk die energie spiegelen. De beste energie om met jouw hond te communiceren en om jouw hond in balans te houden is via een bepaalde energie dat Cesar omschrijft als:
Calm & Assertive (Kalm en assertief - let wel: assertief is NIET agressief). Je hond zou Calm & Submissive moeten zijn.
Daarnaast zegt Cesar altijd: Dogs are animals first, then species, then breed, then name.

 

Naast energie zijn honden geur georienteerd. Dit houdt in dat een hond in principe zijn omgeving verkent op basis van energie en met behulp van zijn neus. Na de neus zijn de ogen hun tweede zintuig naar keuze. Als laatste gebruiken zij pas hun oren. Cesar heeft het volgende 'ezelsbruggetje' bedacht voor contact met honden:
'Nose, Eyes, Ears' (in die volgorde)

 

Laat een hond dus kennismaken met jouw eerst via energie en geur, vervolgens via zicht en pas als laatste via geluid.

 

In de hondenwereld zijn er slechts 2 posities: leider en volger. De leider domineert niet, maar leidt de 'pack' (de groep honden) naar drinken, eten en een slaapplaats. De volgers volgen hun leider door achter of naast hem te lopen. Zij zullen de leider durende de migratie nooit voorbijlopen. Om jezelf als packleader op te kunnen stellen is het belangrijk jouw hond naast je of achter je te laten lopen (zoals in het wild ook zou gebeuren). Door jouw hond na de migratie (de wandeling) te voorzien van eten en drinken verstevig je jouw positie als leider.
Cesar: "The walk sets the foundation for your relationship with your dog. It allows them to fulfill the instinctual need of migration."

 

Alle honden (ook kleine honden!) hebben regels nodig. Zonder regels zullen zij op hun eigen manier proberen de balans te herstellen. Dit gaat in de gedomesticeerde wereld vaak gepaard met 'ongewenst' gedrag. Om dit ongewenste gedrag te voorkomen raad Cesar het volgende aan:
Excersice, Discipline & Affection (in die volgorde)

 

Dit betekent dus dat je je hond eerst moet voorzien van een gestructureerde bewegingsactiviteit (wandeling, gehoorzaamheidstraining, schapen hoeden etc.).
Vervolgens komt de discipline. Discipline is niet hetzelfde als straf. Straf is iets wat niet bestaat in de hondenwereld. Discipline biedt structuur, regels, grenzen en daardoor balans. Dit is iets waar elke hond naar zoekt en hij zal het je dan ook nooit kwalijk nemen als jij hem bv. verbiedt op de bank te gaan zitten. Cesar heeft ook voor Discipline een handig ezelsbruggetje bedacht:
Rules, Boundaries & Limitations

 

Als laatste volgt 'Affection' (liefde). De hond heeft gewerkt voor zijn eten en drinken, heeft de regels opgevolgd en heeft nu liefde en aandacht verdiend! Overlaad je hond niet met alleen maar liefde omdat jij het nodig hebt! Denk ook aan zijn behoeften!

 

Stay Calm & Assertive!  

 



Reacties

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te mogen plaatsen. Klik hier om in te loggen.